Senki ne induljon útnak!

Senki ne induljon útnak!
DIGITAL CAMERA
Majosházi Polgárőrség Tájékoztatása a bekőtöútal kapcsolatban !
A teljes útzár reggel 8-tól,de 11-ig tartott.

A bekötő utat megtisztították . Az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelt. Az út csak 1 sávon járható még, köszönet a segítőknek, önkénteseknek.

 

Nyolc megyében továbbra is a legmagasabb fokú riasztás van érvényben az erős hófúvás miatt. Helyenként akár 100-110 kilométer/óra körüli széllökések is várhatók. A hófúvásokban érintett megyékben senki ne induljon útnak! A pénteki szabadtéri állami rendezvények is elmaradnak a rendkívüli időjárás miatt. Nem lehet elhagyni a fővárost, le van zárva az M1-M7-es kivezető szakasza.
Riasztás és friss hó
Az ország nyolc megyéjében továbbra is piros, vagyis a legmagasabb fokú riasztás van érvényben az erős hófúvás miatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar, valamint Komárom-Esztergom, Veszprém, Zala, Somogy és Fejér megye legtöbb térségében továbbra is arra kell készülni, hogy az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet. A veszélyes időjárási jelenségek délután kezdhetnek mérséklődni.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint erős hófúvás továbbra is a Dunántúl középső sávjában és az északkeleti megyékben várható. A legerősebb széllökések általában továbbra is 60-90 kilométer/óra között várhatók, de a Bakony és a Balaton térségében reggel és délelőtt továbbra is számítani kell 100-110 kilométer/óra körüli széllökésekre is. A sokfelé viharos északnyugati szél északkeleten a déli óráktól, a Dunántúlon csak a délután második felétől kezd jelentősen mérséklődni.
A havazásból a Tiszántúlon újabb 5-10, a Duna-Tisza közén és a Dunántúl keleti felén nagyjából legfeljebb 5 centiméter friss hó hullhat. Késő délután mindenütt megszűnik a csapadék. Jelenleg az egész országban fagypont alatti a hőmérséklet. A nappali órákban -4 és +1 fok között alakulhatnak a maximumok.
Nem lehet elhagyni a fővárost
A rendkívüli időjárásra tekintettel, közlekedésbiztonsági okok miatt este tíz órától lezárták az M1-M7 autópályák fővárosból kivezető közös szakaszát. Mint az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatánál azt közölték, ha valaki a zárást követően a pályán halad, és rendőrautót lát, akkor kövesse azt, és levezetik az autópályáról.
Délig nem indulnak Volánbusz-járatok a Dunántúlra
A rendkívüli időjárás miatt a Volánbusz Zrt. előreláthatólag péntek délig nem indít járatokat Budapestről a Dunántúlra. Az elővételben megvásárolt menetjegyeket a társaság visszaváltja.
Sokat késnek a vonatok
A havazás és a viharos erejű szél nagyon komoly gondot okoz a vasúti közlekedésben szerte az országban. Főleg a Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Záhony, a Miskolc-Nyíregyháza és a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon van súlyos fennakadás, de szinte mindenütt késnek a vonatok. Van olyan járat, amely több száz percet késik. Több vonalon nagyon rövid idő alatt magas hóakadályok keletkeznek, így a hóekés mozdony hiába járja végig a pályát, utána sem lehet vonatot indítani.
A Budapest-Komárom-Győr vonalon a hóátfúvások miatt Komárom és Győr között le kellett zárni az egyik vágányt. A viharos erejű szél nemcsak a havat hordja, hanem leszakította a felsővezetéket is az említett a vonalakon. Az állomásokon, megállóhelyeken szerte az országban több százan dolgoznak a peronok síkosságmentesítésén, a váltók tisztításán és a felsővezetékek javításán. Pénteken az InterCityre és a feláras vonatokra nem kell helyjegyet vásárolni.
Elzárt települések
Országszerte több megyében sok fő- és mellékút vált járhatatlanná a viharos széllökések nyomán kialakult hófúvások miatt. Az Útinform számításai szerint Somogyban 17, Zalában 21, Komárom-Esztergomban 18, Tolnában 10, Veszprémben 17, Győr-Moson-Sopronban 30, Fejérben 26, Vasban 1, Borsod-Abaúj-Zemplénben 7, Szabolcs-Szatmár-Beregben 2 és Bács-Kiskun megyében 2 úton van érvényben teljes útzár. Emellett számos nagyon nehezen járható útszakasz van ezekben a megyékben.

A teljes útlezárások miatt elzárt település a zalai Zalaszentmárton, Belezna, Rezi, a tolnai Szakadát, a veszprémi Tés, Jásd, Nagyesztergár, Sáska, Zalahaláp, Taliándörögd, Mindszentkálla, Szentbékkálla és Káptalantóti, a Fejér megyei Iszkaszentgyörgy, Magyaralmás, Zámoly, Gánt, Csókakő, Csákberény, Nagyveleg, Vértesboglár, Bodmér, Szár és Újbarok. Emellett a rendőrség lezárta a Veszprémből, Várpalotáról és Pápáról kivezető utakat. Nem lehet bejutni Hejcére, Regécre, Mogyoróskára, Fonyra, Korlátra, Pányokra, Simára, Baskóra, Abaújalpárra, Arkára, Boldogkőváraljára és Boldogkőújfaluba.
Többek áram és víz nélkül
Hetvenhét település több mint 57 ezer fogyasztóját érinti a rossz idő okozta áramkimaradás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az E.ON Zrt. szakemberei folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán. Az áramproblémák mellett a vízszolgáltatás is leállt Vasmegyeren, Bujon, Beszterecen, Tiszarádon, Kemecsén.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 36 településén nincs áram, mintegy tízezer háztartást érint. Az Émász szakemberei megkezdték a hibák felszámolását.
Közlekedési tilalom
A rendkívüli időjárási és útviszonyok miatt a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság március 18-ig megtiltotta a kifelé menő közlekedést Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya településeken. A településekről kifelé menő forgalmat visszafordítják. A városokon belül közlekedést mindenki csak saját felelősségére kísérelje meg.
A mentőegységek is elakadtak
Több kilométeres a sor Győr-Moson-Sopronban, a 86-os úton, Szil és Páli között, de a hóban rekedt járművek és utasaik kiszabadítására indult egységek is elakadtak. Éjjel a 86-os úton, Szil és Páli között a több kilométeres járműsorból mintegy két kilométernyit sikerült kiszabadítani. A válságos helyzetben a rendőrség mezőgazdasági gépek helyszínre irányításával próbálja menteni a bajba jutott autókat és buszokat, de néhol olyan kritikus az utak állapota, hogy a traktorok is elakadnak. A 81-es úton Pér és Töltéstava, a 83-ason Gyarmat és Veszprém megye határa, a 86-oson pedig Szil és a megyehatár között elakadt kamionok blokkolják a forgalmat. Megyeszerte 28 négy számjegyű összekötő út forgalmát bénította meg a hófúvás.
Hómunkásokat várnak
Folyamatosan végzi a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. Budapesten a fő- és közösségi közlekedési útvonalakon a hó eltakarítását, a síkosságmentesítést, valamint hómunkásokkal a közjárdák, közlépcsők megtisztítását. A vállalatnál közölték, a takarítást első ütemben az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszain, az autópályák bevezető szakaszain, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon végzik. A mellékutak takarítását csak a kiemelt főutak rendbetétele után kezdik meg.
Az FKF Zrt. pénteken, a nemzeti ünnepen megemelt munkabért fizet a délelőtti műszakban dolgozó hómunkásoknak.
Elmarad az ünneplés
A rendkívüli időjárási viszonyok miatt számos, a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából meghirdetett szabadtéri rendezvény elmarad, többet zárt térben tartanak meg. A döntés nem érinti a fedett és zárt térben tartott rendezvényeket.
A Belügyminisztérium arra kéri a szervezeteket, magánszemélyeket, hogy ne tartsák meg a március 15-re meghirdetett szabadtéri rendezvényeket a rendkívüli időjárási viszonyok miatt. Több párt is jelezte már csütörtökön, hogy pénteki szabadtéri ünnepi rendezvényét nem tartja meg, vagy az eredetileg tervezett szabadtéri helyszín helyett zárt térben rendezi meg az eseményt.
Mentik az elakadt autósokat
Több mint hatszáz olyan ember elhelyezéséről gondoskodott a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, aki a mostoha időjárási viszonyok miatt nem tudott hazatérni. Dudaron, Tótvázsonyban, Hajmáskéren, Barnagon, Balatonkenesén, Veszprémben, Devecserben, Kolontáron, Ajkán, Kapolcson, Taliándörögdön, Sümegen, Pápán, Vaszaron, Takácsiban, Litéren, Királyszentistvánon, Csetényben és Várpalotán helyezik el, a létszámok folyamatosan változnak a mentésektől függően. A megye legkritikusabb pontján, a Hajmáskér-Öskű körzetében lévő torlódást sikerült felszámolni – ott mintegy ötven jármű vesztegelt -, mindenkit Veszprémbe vittek, melegedőkben vagy rokonoknál helyezték el őket. A rendőrség péntek hajnalban azt közölte a honlapján, hogy a Veszprémből, a Veszprém megyéből kivezető utakat, valamint a 8-as főutat Devecsertől Vas megye felé lezárták.
Zalában több mint háromszáz embert mentettek ki a hó fogságából és több mint 250 embert helyeztek el ideiglenesen kijelölt melegedőhelyeken a tűzoltók, több esetben mentő, autóbusz, de a katasztrófavédelem járműve is elakadt a hófúvásban. A megyében négy melegedőhelyet nyitottak meg az úton rekedtek elhelyezése érdekében, ebből hármat vettek igénybe. Keszthelyen, a vendéglátó-ipari szakiskolában 24-en, a sármelléki általános iskolában 150-en, a letenyei általános iskolában 80-an kaptak helyet.
• Forrás: MTI-összeállítás